Veelgestelde vragen over huuradvies

Veelgestelde vragen over huuradvies en onze juridische ondersteuning.

Heeft u vragen? Bekijk onze veelgestelde vragen voor snelle antwoorden.

Hier vindt u veelgestelde vragen die we vaak ontvangen. Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Is ondersteuning van Huurteam Breda altijd gratis?

Ja, onze dienstverlening is gratis voor alle inwoners in Breda die een woning huren, dus zowel in de particuliere verhuur als in de sociale verhuur. Maar een procedure bij de Huurcommissie is niet gratis. Dit kost €25 per procedure. Huurteam Breda schiet dit voor en brengt het daarna bij jou in rekening.

Mag verhuurder mijn huurovereenkomst altijd opzeggen?

Nee, dit mag niet. Er zijn specifieke regels waar verhuurder zich aan moet houden als hij een huur opzegt. Denk hierbij aan de juiste opzegtermijn, het geven van een gegronde reden, enzovoort. Dit kunnen vervelende gesprekken zijn met verhuurder, dus neem vooral contact met ons op hierover om dit gesprek voor jou te voeren. We zullen je eerlijk antwoord geven of de beëindiging gegrond is en je bijstaan indien dit niet zo blijkt te zijn.

De verhuurder kan een huurcontract alleen maar opzeggen om een beperkt aantal redenen. Neemt contact op het Huurteam Breda om jouw specifieke situatie te onderzoeken.  

Hoe weet ik of mijn huurprijs klopt?

In Nederland wordt de maximale huurprijs van een kamer, studio of appartement geregeld via een puntentelling (soms ook een huurprijscheck genoemd). Een woning krijgt punten voor onderdelen zoals oppervlakte, bepaalde voorzieningen, gemeenschappelijke ruimtes, enzovoort. Al deze punten samen bepalen wat de maximale kale huurprijs is. Dat is het maximale bedrag dat een verhuurder mag vragen voor je woonruimte.

Wil je ook weten of je huurprijs juist is, neem dan contact op met een van onze consulenten.

Heb ik recht op inzage in mijn servicekosten?

Ja, servicekosten moeten altijd verrekend worden en je hebt recht op een eerlijke en transparante jaarafrekening. Dit staat in de wet. Heb je geen afrekening ontvangen, zegt de verhuurder dat dit niet nodig is of is de afrekening niet correct? Per kalenderjaar kan de Huurcommissie kijken of het maandelijks voorschotten dat je hebt betaald redelijk was. Zij vragen aan verhuurder om álle facturen te overhandigen die hij zegt betaald te hebben om zo tot een eerlijke afrekening te komen. Doet verhuurder dit niet, dan bepaalt de Huurcommissie, via normbedragen, hoeveel je had moeten betalen. Normbedragen zijn altijd gunstig voor huurder.

Wij kunnen je helpen jouw zaak voor te leggen aan de Huurcommissie.

Verhuurder herstelt mijn gebreken niet, wat nu?

Als je een gebrek ervaart, meld je dit zo snel mogelijk bij je verhuurder. Deze dient dit te beoordelen en te repareren als het onder groot onderhoud valt. Een gebrek melden kun je doen via telefoon, maar belangrijk is ook dat je dit schriftelijk doet, zodat je bewijs hebt van de melding.

Indien verhuurder het gebrek niet (tijdig) herstelt, kun je bij de Huurcommissie een procedure indienen voor huurverlaging. Hiermee betaal je minder huur voor de periode dat het gebrek niet is opgelost. Dit dient als ‘drijfveer’ om verhuurder aan het werk te zetten. Aan deze procedure zitten wel allerlei regels verbonden hoe je de gebreken kenbaar dient te maken. Het Huurteam kan je hierbij ondersteunen, dus wacht niet te lang.

Overige vraag?

Neem ook contact op met ons als je vragen hebt over je huurovereenkomst, waarborgsom, intimidatie, etc.

nl_NLDutch